• 03-05-2022
  • Welke houtsoorten zijn geschikt voor buitenschrijnwerk?

 • Tegenwoordig zijn er vele houtsoorten van over de hele wereld verkrijgbaar. Elke soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Welke houtsoorten zijn eigenlijk geschikt voor het buitenschrijnwerk van een woonhuis? Een belangrijke vraag, want u wilt natuurlijk lang en probleemvrij van uw buitenschrijnwerk genieten.

 • Slide 4
 • Kies voor een duurzame houtsoort

  Woodcall heeft op basis van jarenlange ervaring de beste vijf houtsoorten speciaal geselecteerd. Al deze houtsoorten zijn uiterst duurzaam en zeer geschikt voor het vervaardigen van buitenschrijnwerk. Deze duurzaamheid maakt de houtsoorten bestand tegen de invloeden van buitenaf, zoals schimmels en vocht. In Europa wordt de duurzaamheid geclassificeerd in vijf klassen. Klasse 1 (levensduur van >25 jaar) is het meest duurzaam en klasse 5 (levensduur van <5 jaar) het minst. Voor uw buitenschrijnwerk zijn houtsoorten van klasse 1 tot 2 geschikt. Hieronder wordt een beschrijving gegeven van de beste houtsoorten die door ons aangeraden worden.

  Afrormosia

  Een enorm sterke houtsoort uit Afrika met een duurzaamheidsklasse 1. Dit maakt Afrormosia erg geschikt voor het vervaardigen van buitenschrijnwerk. Het hout heeft een goudbruine kleur en laat zich goed bewerken. Deze houtsoort wordt veel gebruikt voor poorten, ramen en deuren, maar ook voor andere toepassingen binnenshuis zoals vloeren en traptreden.

  Padoek

  De Padoek-boom groeit voornamelijk in West- en Midden-Afrika. De bruine kleur met rode tinten geeft het hout zijn karakteristieke uiterlijk. Padoek wordt vaak gekozen indien een mooie zilverkleurige vergrijzing gewenst is. Met duurzaamheidsklasse 1 is het hout goed bestand tegen invloeden van buitenaf.

  Accoya

  Accoya begint zijn leven als naaldhout. Dankzij een milieuvriendelijke houtmodificatie technologie – acetylatie – krijgt snelgroeiend naaldhout de eigenschappen van het allerbeste tropische hardhout (Duurzaamheidsklasse 1). Accoya is het meest toonaangevende gemodificeerd hout ter wereld. Krachtig, mooi, duurzaam en zeer geschikt voor gebruik buitenshuis. Slijtvastheid, dimensiestabiliteit, bestendigheid van de laklaag en verlengde duurzaamheid zijn maar enkele van de voordelen. Wil je hierover meer info, surf gerust naar de site van Accoya.

  Eik

  De Eik is een bekende houtsoort in België en wordt voor vele toepassingen gebruikt. Eikenhout kom je binnen- en buitenshuis overal tegen. Het hout op zichzelf heeft een wat lagere duurzaamheidsklasse dan het tropische hardhout. Hoge kwaliteit eikenhout kan echter een duurzaamheidsklasse van 2 bereiken. In combinatie met een goede afwerking is eik geschikt voor al uw buitenschrijnwerk. Het onbewerkte hout heeft een lichtbruine kleur en laat zich goed afwerken in een kleur naar wens.

  Afzelia

  Een tropisch hardhout met duurzaamheidsklasse 1. Het Afrikaanse hout heeft een bruine kleur met rode invloeden en is geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Wanneer u Afzelia gebruikt voor uw buitenschrijnwerk of tuinpoort is het belangrijk om het hout goed te behandelen.

  Ga voor dubbel duurzaam met Woodcall!

  De hierboven geselecteerde houtsoorten zijn een garantie voor degelijk buitenschrijnwerk. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de verschillende behandelmethoden voor iedere soort hout. Woodcall heeft erg veel ervaring met alle soorten hout en heeft de expertise in huis voor een perfecte afwerking. Daarnaast is het voor Woodcall van belang dat de bossen waar het hout vandaan komt op een duurzame manier beheerd worden. Het tropische hardhout dat door Woodcall wordt gebruikt komt dan ook enkel uit duurzame bosbouw. Dubbel duurzaam!

  Wilt u meer weten over de verschillende houtsoorten voor buitenschrijnwerk, of wilt u buitenschrijnwerk op maat laten maken? Woodcall beschikt over veel kennis en adviseert u graag.

  Neem vrijblijvend contact op, of vraag een offerte aan!